پیام خراسان

آخرين مطالب

چالش‌های اکتشاف و استخراج معادن در ایران،  نیازمند اصلاح قوانین و تقویت بخش خصوصی اجتماعي

چالش‌های اکتشاف و استخراج معادن در ایران،  نیازمند اصلاح قوانین و تقویت بخش خصوصی
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش فردای اقتصاد و به نقل ازروابط عمومی شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان، حسین عباس نیا، در حاشیه برگزاری سمپوزیوم فولاد 403 کیش، به بررسی مشکلات و چالش‌های اکتشافات پرداخت و با بیان اینکه بزرگترین چالش در این حوزه عدم دسترسی به معادن قابل اکتشاف است، تصریح کرد: اکنون معدنی بزرگی وجود ندارد که بتوانیم در آن اکتشاف انجام دهیم.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
به عبارت دیگر، ما محدوده‌ جدی برای اکتشاف نداریم.
وی با بیان اینکه تعدادی از معادن تحت مالکیت افرادی قرار دارند که توانایی لازم را برای اکتشاف ندارند، افزود: اگر این معادن مورد اکتشاف قرار گیرند، ممکن است ذخیره‌های آنها به 5 میلیون تن، 10 میلیون تن و حتی بیشتر افزایش یابد. اما متأسفانه، این معادن در اختیار افرادی است که از توان مالی لازم برای انجام اکتشافات برخوردار نیستند.
مشکلات اکتشاف
معاون امور معادن و فرآوری شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان، ادامه داد: کار معدن، به‌ویژه در مرحله اکتشاف، بسیار پرریسک است و نیازمند سرمایه‌گذاری‌های فنی و مالی است. به این معنی که باید متخصصان را استخدام کرد تا طرح‌های اکتشافی تهیه کنند و هزینه‌های لازم را پرداخت کرد تا بگویند چه اقداماتی باید انجام شود.
به گفته وی، از سوی دیگر، باید سرمایه کافی برای اجرای عملیات اکتشاف نیز در دسترس باشد. عملیات اکتشاف سطحی به نسبت کم‌هزینه‌تر است و امکان مشاهده رگه‌ها وجود دارد که می‌توان برای نمونه‌برداری و آزمایش به آن‌ها مراجعه کرد. اما به محض اینکه بخواهید به سمت عمق بروید و ذخیره را تعیین کنید، هزینه‌ها به شدت افزایش می‌یابد. در این مرحله، باید کارهای ژئوفیزیکی انجام گیرد و حفاری مغزی صورت پذیرد. عملیات اکتشاف باید متناسب با وضعیت رگه‌ها و نمونه‌های ماده معدنی گسترش یابد و این اقدامات همگی هزینه‌بر هستند.
وضعیت ثبت محدوده‌های معدنی
عباس نیا خاطرنشان کرد: بخش خصوصی به راحتی مجاز به ثبت محدوده‌های معدنی است. افراد باتوجه به شرایط موجود، می‌توانند محدوده‌ها را در سامانه ثبت کنند، اما این اقدام به چرخه‌ای می‌افتد که توان لازم برای کارهای اکتشافی و استخراجی را ندارد.
وی گفت: این مساله نیاز به اصلاح قوانین دارد؛ به‌گونه‌ای که قوانین باید شرایطی را فراهم کنند تا فرقی بین بخش‌های خصوصی و دولتی وجود نداشته باشد. در بخش خصوصی نیز شرکت‌های توانمند، قوی و متخصص وجود دارند. باید به گونه‌ای عمل شود که فقط شرکت‌ها و افراد با توان تخصصی و مالی مناسب، چه حقیقی و چه حقوقی، چه دولتی و چه خصوصی، مجاز به فعالیت در معادن شوند. در این صورت، می‌توان اطمینان حاصل کرد که مدیریت معادن به درستی انجام می‌شود و همه چیز به نحو مطلوب پیش خواهد رفت.
معاون امور معدنی فولاد سنگان افزود: تا زمانی که محدوده‌های معدنی به صورت تخصصی و علمی مدیریت نشوند، مشکلات موجود همچنان ادامه خواهد داشت و بهبود نخواهد یافت.
وی در مورد درخواست از دولت افزود: اولین گام، اصلاح قانون معادن است. این قانون باید به گونه‌ای اصلاح شود که فعالیت معدنی فقط به شرکتهای توانمند و فنی چه دولتی، چه خصوصی و … واگذار شود. اگر این تغییرات صورت گیرد، شرکت‌های بزرگی شکل خواهند گرفت که در صورت ثبت محدوده، به‌خوبی بر روی آن کار خواهند کرد و نگران نخواهند بود که با صرف هزینه‌ای، ورشکست شوند.
نیاز به اکتشافات عمیق
عباس نیا تصریح کرد:‌ نتیجه این خواهد بود که عمق اکتشاف ما افزایش خواهد یافت. می‌دانید که در کشورهای توسعه‌یافته، عمق اکتشاف به مراتب بسیار بیشتر از کشور ماست. به عبارت دیگر، اگر بخواهید به کارهای عمقی در ایران نگاه کنید، عملاً کارهای اکتشافی در سطح کشور بسیار محدود است. زمانی می‌توانیم از ذخایر معدنی خود به‌خوبی بهره‌برداری کنیم که با قدرت وارد این عرصه شویم و بتوانیم تا عمق‌های بیشتری کار اکتشافی انجام دهیم.
وی در باره استفاده از سنگ‌های کم عیار خاطرنشان کرد: در این زمینه اقداماتی انجام داده‌ایم و یک کارخانه کنسانتره هماتیتی در دست احداث داریم که عیار مواد اولیه موردنیاز آن نسبت به کنسانتره مگنتیتی پایین‌تر است. ما می‌توانیم از ذخایر هماتیتی که در خود معدن سنگان یا منطقه وجود دارد، استفاده کرده و از آن گندله با کیفیت تولید کنیم. همچنین، فولاد مبارکه نیز در این زمینه وارد شده و در حال فعالیت است و سایر افراد نیز در حال کار بر روی این موضوع هستند.
معاون امور معدنی فولاد سنگان افزود: باید به سمت استفاده از این ذخایر پیش برویم، زیرا پاشنه آشیل هر صنعتی تامین مواد اولیه به‌صورت پایدار و دایمی است. یکی از این موارد استفاده از کنسانتره مگنتیتی و دیگری استفاده از ذخایر سنگ‌آهن‌های کم‌عیار است. فولاد مبارکه و شرکت فولاد سنگان در این زمینه سرمایه‌گذاری کرده و در حال فعالیت هستند.
مشکلات استخراج
وی با اشاره به چالش‌های استخراج، گفت: وضعیت به‌گونه‌ای است که مانند یک طناب از دو طرف کشیده می‌شود؛ از یک سو تقاضا برای سنگ افزایش می‌یابد و از سوی دیگر تامین آن دشوارتر می‌شود. از طرفی با حرکت به سمت عمق معادن، نسبت باطله به ماده معدنی نیز افزایش می‌یابد. استخراج از افق‌های بالایی به سمت عمق می‌رود و همین امر باعث می‌شود که میزان باطله بیشتر شود و استخراج سنگ کمتر و پیچیده‌تر گردد. بنابراین نیازمند تجهیزات مدرنتر و دانش تخصصی در این حوزه هستیم
عباس نیا تصریح کرد: آمادگی خود را برای اکتشاف اعلام کرده‌ایم، اما در حال حاضر معضل سنگان اکتشاف نیست، بلکه مشکل اصلی در زمینه استخراج است. برای حل این مشکل، ماشین‌آلات مورد نیاز را خریداری کرده‌ایم و پیگیر هستیم تا عملیات استخراج را به زودی شروع کنیم. ورود این تجهیزات به کار می‌تواند کمک قابل توجهی به عملیات استخراج داشته باشد.
استراتژی‌های آینده
وی در مورد پیش‌بینی آینده تجهیزات نیز گفت: تا پایان سال جاری ماشین‌آلات ما آماده کار برای استخراج خواهند بود و می‌توانند به عملیات کمک کنند. اما با این حال، نیاز به تجهیزات بسیار بیشتری در سطح کشور داریم.
معاون امور معدنی فولاد سنگان پیشنهاد داد: باید یک کنسرسیوم پیمانکاری قوی تشکیل شود که توان تجهیزاتی بالایی داشته باشد و سرمایه‌گذاران وارد این بخش شوند تا ماشین‌آلات جدید و بیشتری را وارد کنند. این کار می‌تواند به ساماندهی و بهبود فرآیند استخراج کمک کند و امکان تأمین خوراک مورد نیاز صنایع را فراهم کند.
تامین مواد اولیه، چالش جدی برای آینده
وی تاکید کرد: فلسفه وجودی معاونت معدنی همین است که مدیریت کند، چالش‌ها را شناسایی کند و پیشنهادات و هشدارهای لازم را ارایه دهد تا وضعیت آینده صنعت معدنی مشخص شود. اگر نتوانیم تامین خوراک اولیه را مدیریت کنیم، سایر مراحل زنجیره تولید متوقف خواهد شد.
ضرورت اصلاح قوانین
عباس نیا تصریح کرد: کشور ما پتانسیل لازم برای تامین مواد اولیه را دارد، اما کاری که باید انجام دهیم این است که بخش معدن، به عنوان اولین حلقه از زنجیره فولاد، را تقویت کنیم. اکتشاف و استخراج که خودشان الزاماتی دارند، باید به طور کامل و مؤثر انجام شوند. برای اکتشاف، باید قانونی تنظیم شود که تنها افراد توانمند وارد این بخش شوند و برای استخراج نیز شرکت‌های قدرتمند باید وارد شوند، و زیرساخت‌ها را به‌روز کنند تا استخراج متناسب با ظرفیت‌های بقیه زنجیره انجام شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/756474/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رکوردی که هر هفته ارتقاع پیدا می‌کند؛ استقلال برای اولین بار در تاریخ 5 بار متوالی شکست خورد!

راز طول عمر فاش شد

امشب درجه هوا در تهران به صفر می‌رسد

یادبود جانباختگان معدن طبس

بعثت کرمانشاه 2 بر یک شهر راز شیراز را در جام حذفی شکست داد

پیروزی با طعم صعود و انتقام برای تیم فوتبال بعثت کرمانشاه

هواشناسی خراسان رضوی فردا سه شنبه 15 آبان ماه 1403

مدارس مشهد فردا سه شنبه 15 آبان ماه 1403 تعطیل شد

چراغ‌های LED نصب شده در خراسان شمالی به عدد 72 هزار رسید

اخراج کارگران «معدنجو» کذب است

پایان هفته ارتفاعات نواحی شمال غرب کشور برفی می‌شود

آغاز طرح پایش دمای ادارات و نهادهای دولتی در شهرستان شیروان

749 پرونده در کمیته بدوی سخت و زیان‌آور سیستان و بلوچستان بررسی شد

لیگ بسکتبال به استقبال تعطیلات رفت

غذای خیابانی در ایران؛ پخت آبگوشت اصیل با نان در مشهد (ویدئو)

برد شیرین مشهدی‌ها در لیگ برتر بسکتبال

تمام شهرستان‌های خراسان شمالی باید طعم عدالت و توسعه را بچشند

انتقاد اژه‌ای از حکم جایگزین حبس یک قاضی

عسل وحشی به قیمت نابودی جنگل‌ها | درختان بلوط نورآباد قربانی سودجویی

وزیر راه: به‌جز تعامل دولت با بخش خصوصی و حرف شنوی دولت از آنان؛ اتفاق ویژه‌ای نمی‌افتد/پنج بار تشویق سخنان فرزانه صادق از سوی مهندسان در یک همایش صنفی و حرفه‌ای

پیام تسلیت سردار سلامی در پی شهادت سردار مازندرانی

فاجعه وحشتناک که رابطه سیاه و مخفیانه دختر 14 ساله با مرد مسن به بار آورد!

کشف منشأ ایجاد ترس و اضطراب در مغز؛ بارقه امیدی برای یافتن درمان

مدیرکل ارشاد خوزستان «دبیر ستاد برگزاری هفته کتاب استان» شد

تعطیلی ٢ ساله نمایشگاه‌های کتاب در استان‌ها / منتظر سیاست جدید وزارت ارشاد هستیم

رونمایی از 13 کتاب عنوان در حاجی آباد

آغاز برخورد قاطع با سد معابر در بجنورد/ تمامی اقدامات قانونی است

ضرورت ارتقای شاخص‌های توسعه مرکز خراسان شمالی

ماجرای یک کلاهبرداری 40 میلیارد تومانی در مشهد

تیم بسکتبال آسمان ولایت مشهد با برد به تعطیلات رفت

ویتامینی که کمبود آن سبب کاهش اشتها می‌شود

عضو هیات علمی دانشگاه علوم قضایی: هفته کتاب موجب همدلی ملی می‌شود

اختتامیه ششمین دوسالانه بین‌المللی کارتون کتاب

سومین جایزه کتاب روایت پیشرفت برگزیدگان خود را شناخت

جلسه تفاهم بنیاد سمنان و سپاه قائم آل محمد (عج) استان و هم افزائی در اجرای اردوهای سیاحتی و زیارتی ایثارگران

جلسه ستاد شاهد آموزش و پرورش استان اصفهان برگزار شد

جلسه کمیته‌های تکریم و جمع آوری آثار شهدا و ایثارگران در استان البرز برگزار شد

تلاش دستگاه‌های اجرایی برای جذب اعتبارات تبصره 18 قانون بودجه

آغاز اردوهای دانش‌آموزی «راویان پیشرفت» در خراسان جنوبی

کاهش 8 تا 12 درجه‌ای دما در پایتخت

فوتبال جام حذفی/  بعثت کرمانشاه به مرحله  چهارم صعود کرد+ فیلم

نکات تاسف‌بار درباره برهنه شدن یک زن در دانشگاه آزاد!

جاری شدن رودخانه انار بار در گلپایگان + فیلم

گلایه اهالی منطقه دولت آباد از عدم تحویل به موقع مرسوله های پستی

سردار سلامی:رزمندگان حزب‌الله عاشورایی مبارزه می‌کنند

دو فوتی و چهار مصدوم در برخورد سه موتورسیکلت با تراکتور در رازوجرگلان

هماوردی دوباره «خیر» و «شرّ» در زمانه اکنون؛ غزه، آزمونی برای عیار انسانیت ما

ارومیه جزو 11 شهر دوستدار کتاب کشور انتخاب شده است

معرفی کتاب سلام انسان گرانقدر اثر جونگ هان کیونگ

همراهی جامعه جهانی با فلسطین در دوسالانه کارتون‌کتاب